Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Smuk udsigt fra Pettorano - Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Smuk udsigt fra Pettorano
Il Torchio - Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Borgen- Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Il Torchio
Borgen
Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Port til Il Torchio - Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Udsigt fra borgen
Michele - Il Torchio
Port til Il Torchio
Manden fra Kulsviermuseet til højre - Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Michele underholder - Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Manden fra Kulsviermuseet til højre
Michele underholder
Tanti Auguri - Lise og Annette - Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Michele med sine døtre - Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Tanti Auguri - Lise og Annette
Michele med sine døtre
Michele med fødselarerne - Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Confetti i Sulmona - Pettorano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Michele med fødselarerne
"Confetti" i Sulmona

La Più Bella Italia - Abruzzo: Pettorano Sul Gizio

Annette og Erik rejser:

 

Pettorano: I påsken 2003, 2004, 2006, 2007 og sommeren 2012 besøgte vi Pettorano i Abruzzo (ca. 1300 indbyggere). Endnu en af disse gamle højt beliggende, befæstede byer, der findes så mange af i området. Byen er en af de mere velbevarede/ istandsatte, med mange smukke bygninger, hele 5 byporte og en borg. Fra den store plads, Piazza Umberto, midt i byen har man en helt utrolig udsigt udover de flotte terracotta-farvede hustage nedenfor, samt en kig ind over bjergene og naturparken, Monte Genzana Alto Gizio, hvor der lever både bjørne og ulve. Der findes flere afmærkede vandrestier i området.

Borgen ligger på selve bjergtoppen i byen, strategisk placeret mellem dalene Valle Peligna og Valle del Sangro og på den vej der forbandt kongeriget Napoli med det nordlige Italien. Kernen i borgen er bygget af Longobarderne i 500- tallet, og borgen blev omkring år 1000 udvidet med bl.a. 4 tårne som værn mod Normannerne. Borgen blev restaureret fra 1992- 98 og er bestemt et besøg værd. Fra tårnene er det en helt utrolig udsigt over Pettorano, Valle Sangro og bjergene i baggrunden. Der er tilknyttet guider, der fortæller lidt om borgen, og som også viser rundt på Kulsviermuseet på Piazza Zannelli.

Kulsviermuseet: Da vi efter rundvisningen på borgen, stod og kiggede på billeder på Kulsviermuseet, var der pludselig en ældre herre, der pegede på en ung mand på billedet og sagde: ”det er mig, der på billedet”, og sådan kan historien pludselig blive levende for en…. Manden kom senere ind på restauranten il Torchio, og gav sig til at synge sammen med værten og alle os andre.

Il Torchio og Michele: Første gang vi så Michele var en aften på vores italiensk-kursus. Michele er en god ven af Paolo og Gitte Restaino, og under hans besøg her i Danmark havde Gitte overtalt ham til at møde op til en af hendes undervisningstimer. Michele er kok og har restauranten IL Torchio i Pettorano. Den ligger i en gammel vinkælder under paladset på Piazza Zannelli. Der er en helt speciel italiensk stemning på stedet, og Michele laver mad ”så englene synger”. Apropos at synge, så spiller og synger Michele og evt. også hans datter engang imellem på restauranten. Micheles mad fås vist ikke bedre i hele Italien og bl.a. hans trøffel- risotto med parmesan- kræmmerhuse, vil man kunne huske smagen af længe.

Ristorante- Pizzeria ”Il Torchio”
Piazza Rosario Zannelli, 2 Pettorano sul Gizio (Aq.)
Tel. 086448541, 3335642334

Fødselsdage: Da vi i 2006 vendte tilbage til Pettorano og Michele, var det denne gang for sammen med den nærmeste familie, at fejre to runde fødselsdage. Michele og hans døtre havde gjort alt til at det skulle blive en fin fødselsdagsfest, bl.a. havde de sørget for levende musik, i form af Pasquale der spillede på el-orgel. Menuen bestod af 11 retter, fortrinsvis med lokale specialiteter og hertil forskellige vine, også lokale. Efter denne overdådige middag og en rundtur på borgen efterfulgt at mere mad og fødselsdaglagkage, sluttede vi af i restauranten med fællessang, pizza og mere vin akkompagneret af Michele på guitar. Denne festlige, hyggelige og ”våde” eftermiddag og aften, er noget vi sent vil glemme. Da vi ved midnatstid vendte tilbage til Raiano, sluttede vi af med Sambucca i køkkenet og et ”Ci vediamo” (på gensyn) til Michele og familie, som havde kørt os tilbage til Raiano.
Se fødseldagsmenuen her: La Cucina
Pettorano sul Gizio ligger ca. 10 km syd for Sulmona ved vej nr SS17. Der går bus fra Sulmona.

Sulmona har ca. 25000 indbyggere ligger i Peligna-dalen ca. 70 km fra Pescara og 20 km fra Raiano. Byen var en betydningsfuld by i Romer-tiden og der findes enkelte rester af bl.a. en villa og et amfiteater. Byen ligger meget smukt med udsigt til sneklædte bjerge. Der er mange smukke bygninger, en del i Art Nouveau stil og langs med torvet, hvor der holdes et stort marked, løber der en akvædukt. Byen er berømt for sit ”Confetti”, som er sukkerovertrukne mandler. Disse pakkes i forskelligt farvet cellofan og bindes sammen til fantasifulde blomster, dekorationer, insekter, sommerfugle mm. Der findes rigtig mange butikker i byen, der handler med disse ”blomster” og set på afstand ligner det ”rigtige” blomsterbutikker.