Polentaen omrøres jævnligt - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Polentaen hældes direkte på bordet - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Polentaen omrøres jævnligt
Polentaen hældes direkte på bordet
Den varme polenta damper - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Skinke, pølser osv. - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Den varme polenta damper
Skinke, pølser osv.
Paolo Restaino til venstre - Polenta i Mirna's kælder - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Paolo Restaino til venstre - Polenta i Mirna's kælder
Mirna - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Il Torchio - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Michele - Il Torchio - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Mirna
Il Torchio
Michele - Il Torchio
Gitte Restaino til højre - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Kødet udskæres - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Gitte Restaino til højre
Kødet udskæres
En kok på Il Torchio - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Frugt deserten gøres klar - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
En kok på Il Torchio
Frugt deserten gøres klar
Hyggesnak ved fødselsdagsfesten - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Michele og Pasquale - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Hyggesnak ved fødselsdagsfesten
Michele og Pasquale
Michele med sine døtre, Mariagrazia og Milena
Michele underholder - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Spritz Aperol - La Cucina - Det italienske køkken © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Michele underholder
Spritz Aperol

La Più Bella Italia - La Cucina - Det italienske køkken

Annette og Erik rejser:

 

Det italienske køkken: Italienerne er kendt verden over for deres gode mad med pasta, pizza og spændende retter med gode ingredienser som olivenolie, trøfler, frisk solmoden tomat, skinke og ikke mindst deres oste. Dertil, ikke mindst, deres gode vine. Rigtig italiensk is, lavet på sødmælk, smager himmelsk. Italienerne går sent ud at spise, efter kl. 9- så hvis man kommer lidt før f.eks. ved halv 8-tiden skulle det være muligt at få plads, selvom man er et større selskab. Prøv at spotte hvor ”de indfødte” selv går hen og spiser, på den måde kan man måske undgå nogle dyre og dårlige turistfælder.

 

Et rigtigt italiensk måltid består af mange retter:

 

Antipasti (forretter)

En tallerken med lidt forskelligt f.eks. Bruschette, salami, grillede grønsager mm.

Primi (første ret)

Ofte pasta, risotto eller suppe.

Secondi (anden ret)

Kød eller fisk. Husk at tilbehør til hovedrettet, Contorni bliver serveret eller bestilles særskilt.

Dolci (dessert)

Ost/ formaggio kan både serveres som forret eller dessert, men spis.es altid før frugt eller søde desserter. Det hele rundes af med kaffe, espresso selvfølgelig og en lille likør eller grappa.

 

Som et eksempel herpå

Il Torchio, Pettorano 2006:

Annette og Lise's fødselsdags Menu:

 

Antipasti:

Serie di affetati stagionati locali, Carciocavallo abruzzese, Ricottina di pecorá, Carciofi rustici e pomodorini caserrecci.

Skiver af forskelligt pålæg, Carciocavallo ost, fra Abruzzo, små ritcotta-oste, artiskokker og tomater.

Primi piatti:

Bis del Borgo, Mognêlê e chêzzêriêjê, Polenta Rugnosa.

Blandede forretspecialiteter fra Pettorano.

Secondi:

Agnello arrosto, Insalatini.

Stegt lam, salater.

Frutta e Dolci:

Rigna Regal, Corta Augurale.

Ananas, fødselsdagtærte.

Bevande:

Montepulciano D'Abruzzo Cantina Bosco, Trebbiano D'Abruzzo Cantina Bosco,

Acqua naturale del Gizio, Acqua leggermente S. Croce,

Spumanti Tenuta S. Anna,

Caffé universal


Polenta i Mirna's kælder:Raiano-turen I 2004, var hele italiensk-holdet inviteret til Polenta i Mirnas kælder. Polentaen, som er majsgrød, bliver sat over at koge flere timer i forvejen, mens der af og til røres i gryden. Gryden var i dette tilfælde en kæmpestor jerngryde, der hang over det åbne ildsted i kælderen. Da vi ankom, blev vi bænket rundt om et langs bord, hvorpå der var sømmet nogle træliste på langs. Mens polentaen kogte færdigt, beundrede vi Mirnas kælder hvor der hang tørrede skinker og pølser i loftet og hvor hylderne bugnede af forskellige forråd. Da polentaen havde opnået den rette konsistens, blev gryden løftet af ilden og grøden blev spredt direkte ud på bordet mellem listerne, derefter blev der hældt kødsovs ud over polentaen og så gik man i gang med at spise direkte fra bordet. For nogle tror jeg det var lidt grænseoverskridende at skulle spise på denne måde af samme ”fad”, men det var også en rigtig god oplevelse og maden og den tilhørende lokale Trebbiano hvidvin smagte rigtig godt, så det blev en rigtig festlig og hyggelig aften.

 

Her er lige et par eksempler med andre sjove oplevelser på italienske spisesteder:

 

Pizzeria "La Diavola" A Raiano: beliggende på kirkepladsen. Personalet på ”Djævlindens Pizzeria”, har tatoveringer, ringe i næsen og andre steder, og enkelte af dem har horn i panden - men trods navnet er de vældig søde og hyggelige. Da vi en gang ankom sent til Raiano og alt var lukket, ”reddede” de 4 sultne danskere, dels fordi de hurtigt lavede nøgle skønne pizzaer vi kunne tage med op på vores værelser, dels fordi vi fik lov til at købe en magnum flaske af deres rødvin. De er på facebook med denne side: Pizzeria "La Diavola" A Raiano.

 

La Forchetta, Roma: ligger på et hjørne i gaden Via San Martino Ai Monti, sidegade til Via Merulana, oppe mod kirken Santa Maria Maggiore. Billig (8-10 Euro for en hoved ret), god mad og meget autentisk. Af en eller anden grund minder det en del om restauranten fra Lady og vagabonden, måske på grund af de rødternede duge eller fordi de to i restauranten minder om de to fyre fra tegnfilmen. Ejeren, der også er kok, samt en lille ung og spinkel fyr der serverer - han kan/må ikke skrive regninger, så hvis kokken har travlt, giver han gerne en drink mens man venter på regningen. Når vi er i Rom spiser vi mindst en gang på La Forchetta og sidste gang vi var der, kunne de genkende os. Efter vi havde betalt regningen og drikkepenge, blev der stillet et udvalg af flasker på vores bord, Grappa, Limoncello og Sambucca til fri afbenyttelse.

 

Al Cardello, Roma: Via del Cardello 1, på hjørnet mellem Via Frangipane og Via Cardello - en sidegade til Via Cavour – (lidt dyrere). Et rigtig ægte romersk spisested, med familiebilleder på væggen, og et interiør der ikke er blevet ændret de sidste 30 år- ikke ret stort - ca. 17 pladser. God og meget italiensk mad. Da vi var der i påsken 2008, var det ejerens gamle far på 82, der tullede rundt og serverede - ”Slow Food” – men meget hyggeligt. Regningen skrives på et stykke serviet eller anden forhåndenværende papir- hvis man altså får nogen. Da vi til afslutning bad om en espresso og et tilhørende glas Sambucca, blev kaffen hentet i restauranten på den anden side af gaden, og Sambuccaen kom i form af en hel flaske, der blev sat på bordet!

Nyttig oplysning: Sambucca er en slags anis-likør, der smager vældig godt, men slår hårdt hvis man får for mange af dem. Serveres evt. med en kaffebønne i glasset, mens man kortvarigt sætter ild til spiritussen.

 

Mens vi er ved drikkevarerne: Limoncello - Citronlikør. En dejlig frisk likør der fremstilles af citronskræller og sukker der trækker i spiritus. Mange italienske hjem fremstiller selv deres Limoncello og der findes et utal af opskrifter, som er velbevarede familiehemmeligheder. Vi har et par gange selv fremstillet Limoncello på 90% alcohol hjemkøbt fra Italien. Vores opskrift er selvfølgelig også en hemmelighed.

Læs også om den skønne drik Spritz Aperol under Veneto-Verona.