Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Castel del Piano
En af de flotte døre - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
En meget slidt trappe - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Drikkekumme - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
En af de flotte døre
En meget slidt trappe
Drikkekumme
Abbazia di Sant´Antimo - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Abbazia di Sant´Antimo - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Abbazia di Sant´Antimo
Abbazia di Sant´Antimo
Bagno Vignoni - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Bagno Vignoni
Bagni di San Filippo - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Amiata - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Cortona - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Bagni di San Filippo
Amiata
Cortona
Cortona - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Camping Amiata - Castel del Piano, Italien - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Cortona
Camping Amiata

La Più Bella Italia - Toscana: Castel del Piano, Cortona

Annette og Erik rejser:

 

Castel del Piano: En lille hyggelig by, der ligesom de fleste andre toscanske landsbyer, er smukt beliggende på en bjergtop, med udsyn over det toscanske landskab. Castel del Piano ligger ca. 100 km syd for Siena og 60 km fra badebyen Grosseto. Den gamle bydel, med byporte og mure, er helt intakt. Her finder man også middelalderlige vaskehuse, smalle gader/ gyder, maleriske dør- og vinduespartier og en helt utrolig stemning om aftenen. Den specielle gullige belysning er i det hele taget med til at forstærke den hyggelige aftenstemning i hele byen, specielt på den store plads med de to fontæner foran rådhuset. Hen på aftenen når den værste varme er forsvundet samles både unge og ældre på byens pladser og små torve. Her bliver snakket, spillet skak og fodbold, flirtet, drukket vin, de unge cruiser rundt på scootere og i biler, og dagens små og store begivenheder bliver vendt på barerne og cafeerne. Man skylder sig selv den oplevelse det er at sidde på en lille bar med en kop espresso og et glas Sambucca sådan en aften og bare være en del af det. Skal man ud at spise, er det en god ide at iagttage hvor de lokale går hen, her er maden ofte både bedre og billigere.

Monte Amiata, der med sine 1738 meter er Toscanas højeste bjerg, er en udslukt (ikke aktiv) vulkan beklædt med løvtræer, især ægte kastanjetræer, rundt omkring på bjerget ligger kæmpestore lava blokke, som er slynget ud fra vulkanen under fortidens udbrud, hvilket giver området et specielt præg. Nær toppen er anbragt et gyseligt jernkors, som ligner en lille udgave af Eifel-tårnet forsynet med en tværarm. På vej op mod toppen findes små souvenir- og madboder, altså noget a la Himmelbjerget herhjemme. Ydermere er det helt oppe på toppen anbragt en Spejdernes Madonna, ovenpå et underligt jernbur. For at fuldende udsmykningen er der også anbragt div. Mobil- og tv-master rundt omkring. Når dette er sagt skal vi selvfølgelig nævne, at der fra toppen er en helt fantastisk udsigt over det toscanske landskab og der i området findes mange vandrestier. I weekenden valfarter områdets beboere til bjerget og til skyggen i skovene. Her samles familien og mens de yngre samler grene til grillen, hviler den gamle bedstemor i liggestolen eller i bilen. I efteråret samler man kastanjer og porchini-svampe på bjerget og om vinteren står man på ski i området.

Bagno Vignoni: En lille og meget gammel kurbadeby, med et stort bassin i byens midte, hvor man tidligere badede i det svovlholdige 60° varme vand, der bobler op fra den vulkanske undergrund. Det er nu forbudt at bade i bassinet, men byen meget smuk med sine gamle og velholdte stenhuse, og helt bestemt et besøg værd.

Bagni di San Filippo: Et besøg værd en også denne gamle kurby, der ligger i nærheden af Bagno Vignoni. Her kan man kan gå en tur ned i den tilstødende skov og se det hvide vandfald, (Fosso dell'Acqua Bianca). Her har vandet dannet drypstenslignende formationer og talrige naturlige bassiner, hvor man gratis kan bade og soppe i det ”helsebringende” vand. Et meget særpræget og smukt sted.

Abbazia di Sant´Antimo: Denne meget smukke klosterkirke ligger i Starcia-dalen. Bygningerne dateres tilbage til 800-tallet, men størstedelen af kirken blev bygget omkring år 1118. Det tilhørende kloster er næsten væk, men der er en lille bygning, der nu huser de få augustinermunke, der passer kirken. Man kan kigge ind i den lille klostergård omkranset af lavendler, men der er ingen adgang til denne. Kirkerummet er meget smukt og enkelt og der er kun få udsmykninger tilbage. Kirken er kun lejlighedsvis i brug og når der er messer kan man høre munkene synge gregoriansk messesang. Resten af tiden kører der et bånd med denne musik. Man forstår godt hvorfor munkene i sin tid slog sig ned på stedet for der hviler en på en gang smuk og højtidelig stemning over både området og kirken.

Cortona: En af Toscana's ældste byer. Den blev grundlagt af etruskerne og de massive bymure hviler på fundamenterne af deres huse og mure. Den gamle bydel befinder sig selvfølgelig på et lille bjerg og på de snoede veje op mod den finder man en indimellem en helt formidabel udsigt helt til Trasimeno-søen. Byen har mange smukke bygninger og kirker. I Via Janelli findes nogle af de ældste middelalder huse i Italien. Flere steder finder man ved siden af indgangsdørene til husene, små tilmurede døråbninger, som i tilfælde af dødsfald blev åbnet og brugt til at føre den afdøde ud af huset, derefter blev åbningen muret til igen. Cortona er en meget besøgt by, især af amerikanske turister og det bærer den også præg af. Det skyldes ikke mindst Frances Mayes bog og film ”Et hus i Toscana”. Der er utallige souvenirbutikker og det sprog man hører mest er engelsk, men går man lidt uden for turisternes hovedstrøg er der også mange skønne steder i byen.

Olie og vin: Flere steder står skilte med ”Strada del vino” eller ”Strada del olive”, og især langs disse ruter er der mulighed for smagsprøver samt køb af den stedlige produktion. Her er priserne, især på olivenolien, i mange tilfælde lavere end i byerne. I Amiata-området produceres lokale Montecucco vine. Gode vine som kan købes til en rimelig pris.

Camping Amiata: Campingpladsen er praktiskbeliggende få minutters gang fra byens centrum. Der gode indkøbsmuligheder og spisesteder i byen. Pladsen er meget skyggefuld, hvilket er en fordel når det er rigtig varmt, (der var hedebølge, da vi var der), men den virker derfor også en smule mørk. Pladsejerne, et ældre ægtepar, var utrolig venlige og imødekommende. Pladsen er noget nedslidt, især toilet og badehold, men alt var rent og pænt og fungerede upåklageligt.